Ο εφησυχασμός της κοινωνίας, η αδράνεια και ο συμβιβασμός είναι η αχίλλειος πτέρνα της δημοκρατίας και των θεσμών της

fb

Δελτίο Τύπου Ημερίδας 11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ

ΗΜΕΡΙΔA με 

θέμα: «Η επίσπευση της απονομής των συντάξεων με σύμπραξη ιδιωτών. Νομικά ζητήματα και αποτελεσματικότητα».

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 με συνδιοργανωτές το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και την Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΟΔΙ) διαδικτυακή Ημερίδα με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα: «Η επίσπευση της απονομής των συντάξεων με σύμπραξη ιδιωτών. Νομικά ζητήματα και αποτελεσματικότητα». Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου – Δεδούλη έλαβαν μέρος ειδικευμένοι επιστήμονες, οι οποίοι ανέδειξαν σημαντικές νομικές πτυχές των νέων διατάξεων του ν.  4798/2021. Συγκεκριμένα, ο Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το περιεχόμενο των εν λόγω ρυθμίσεων και ανέλυσε, υπό το πρίσμα της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα συνταγματικά ζητήματα που φαίνεται να ανακύπτουν, κατά το μέρος των ρυθμίσεων αυτών που προβλέπουν την έκδοση εκτελεστών διοικητικών πράξεων από ιδιώτες (πιστοποιημένους επαγγελματίες) αλλά και την υποκατάσταση της ασφαλιστικής διοίκησης (e-ΕΦΚΑ) σε πτυχές του διοικητικού έργου της. Σύμφωνα με την εισήγηση, η σύμπραξη των ιδιωτών είναι μεν καθ’ εαυτή ευπρόσδεκτη, επιβάλλεται ωστόσο να τηρούνται σε κάθε περίπτωση τα συναφή συνταγματικά όρια. Ο κ. Διονύσιος Καλαματιανός άσκησε κριτική στις διατάξεις καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτές θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα κατά την εφαρμογή τους. Στη συνέχεια, η Δρ. Όλγα Αγγελοπούλου εντόπισε τα δικονομικά κυρίως ζητήματα που ανακύπτουν από τις ρυθμίσεις αυτές, ενώ ο κ. Δημήτριος Μπούρλος προσέγγισε κριτικά τις εν λόγω προβλέψεις για τη σύμπραξη των πιστοποιημένων επαγγελματιών, διαβλέποντας τον κίνδυνο να ανακύψουν προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή τους. Ακόμη, ο κ. Ανδρέας Κουτσόλαμπρος ανάλυσε και αξιολόγησε τη συμμετοχή των Δικηγόρων στη διαδικασία απονομής των συντάξεων, διαβλέποντας θετικές πλευρές αλλά και νομικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Τέλος, στην παρέμβασή του ο κ.  Αντώνιος Νικολόπουλος ανάδειξε τη συνδικαλιστική οπτική επί του θέματος, ενημέρωσε δε για την πρόθεση των Σωματείων εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ να αμφισβητήσουν δικαστικά τις νέες αυτές ρυθμίσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά νομικά προβλήματα.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που αφορά το θέμα αυτό, η οποία αποτελεί σημαντική συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο και στην ευρύτερη ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων αλλά και ευρύτερα της κοινής γνώμης. Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός εκείνων που παρακολούθησαν την Ημερίδα αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές.

Ολόκληρη την Ημερίδα μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=0binXQUkmDE

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 30 Αθήνα 10675 | Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@epkodi.gr

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων